Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

http://www.rooftopfm.com/

Ο Κώστας από τους Chroma, μίλησε για την ταράτσα μας και την χρωματιστή τους μπάντα…

Ποιοί είναι λοιπόν οι Chroma και τι κάνουν όταν δεν παίζουν μουσική;

Οι Chroma είναι μία παρέα φίλων που τους ενώνει η κοινή αγάπη για τη μουσική και κυρίως η ανάγκη έκφρασης μέσω αυτής. Δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί και ούτε ξεκινήσαμε αυτήν την «ιδέα» που λέγεται «Χρώμα», για να βγάλουμε λεφτά παίζοντας διασκευές σε μαγαζιά. Ξεκινήσαμε συνθέτοντας δικά μας κομμάτια και σκοπός μας είναι να μας γνωρίσει ο κόσμος μέσω των δικών μας τραγουδιών ή των ιδιαίτερων διασκευών που κάνουμε. Τώρα σε ότι αφορά το τι κάνουμε όταν δεν παίζουμε μουσική;… ε ακούμε μουσική….

Το όνομα πως προέκυψε; Είστε άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή γεμάτη χρώμα;

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα μας παίδεψε πολύ!!! Στην αρχή λεγόμασταν “Deep Inside”, αλλά ψάχναμε κάτι ελληνικό, αφενός διότι η γλώσσα μας έχει τόσο πλούσιο και όμορφο λεξιλόγιο, αφετέρου διότι ο στίχος στον οποίο γράφουμε είναι ελληνικός. Για καιρό δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα ώσπου προτάθηκε το «Χρώμα» (δεν θα το πιστέψεις, αλλά δεν θυμάμαι ούτε πως, ούτε από ποιον προτάθηκε). Είναι πάντως ένα όνομα, μία λέξη που κατευθείαν δημιουργεί εικόνες και…ναι…θα έλεγα ότι χαρακτηρίζει και το πολύπλευρο των χαρακτήρων που απαρτίζουν το συγκρότημα αλλά και την ίδια τη μουσική μας η οποία δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί…

Η έμπνευση έρχεται από πού;

Η έμπνευση έρχεται από την καθημερινότητα. Από πού αλλού; Από τα βιώματά μας, τον περίγυρό μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε… Θα έλεγα βασικά ότι η έμπνευση είναι ταυτόσημη της ανάγκης. Γιατί όταν γράφεις μουσική ή στίχους έχεις ανάγκη να το κάνεις, έχεις ανάγκη να μιλήσεις, να βγάλεις αυτό που σε καίει… Αν δεν το έχεις ανάγκη, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι αληθινό. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που χαρακτηρίζει πολλούς «επαγγελματίες» του ελληνικού τραγουδιού.

Επιλέξατε ελληνικό στίχο. Εύκολη ή δύσκολη απόφαση;

Πιστεύω ότι ήταν εύκολη απόφαση. Από τη στιγμή που δραστηριοποιείσαι στον ελλαδικό χώρο, θέλεις να κάνεις live εδώ και να απευθυνθείς σε Έλληνες, τότε τι πιο φυσικό από το να χρησιμοποιήσεις την μητρική σου γλώσσα, τα Ελληνικά… Αναγνωρίζω ότι η μητρική γλώσσα της rock είναι η αγγλική (αναφέρομαι στους ήχους της), αλλά από την άλλη, αυτό καθ’αυτό το γεγονός είναι που δημιουργεί την πρόκληση να παίξεις ροκ με ελληνικό στίχο – το ταίριασμα δηλαδή μίας ξένης μουσικής με τον ελληνικό στίχο… Επίσης, γιατί να χρησιμοποιήσουμε μία ξένη γλώσσα για να εξωτερικεύσουμε τα αισθήματά μας από τη στιγμή που η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια; Τέλος… για να το κλείσω αυτό το θέμα, θεωρώ ότι η ανακάλυψη της γλώσσας μας (την οποία εμείς οι Έλληνες συνεχώς παραμερίζουμε) είναι η ανακάλυψη του εαυτού μας. Προσωπικά, αγγλικό στίχο στα τραγούδια μου θα χρησιμοποιούσα μόνο αν ενδιαφερόμουν για μια διεθνή καριέρα, πράγμα που προϋποθέτει την μετακίνηση ή την μετεγκατάσταση εκτός Ελλάδας (κάτι το οποίο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να το κάνει κανένας από μας).

Αν σας έλεγα το ιδανικό μέρος για συναυλία; Κανένας περιορισμός;

Το ιδανικό μέρος είναι να παίξουμε support στους U2 την 2η Σεπτέμβρη!!! Τρέλα με U2 αλλά και με το όνειρο να μας παρακολουθεί τόσος κόσμος!!!

Το δισκάκι σας κυκλοφορεί… Τα σχέδιά σας τώρα;

Τα σχέδιά μας είναι αυτό το δισκάκι να γίνει γνωστό… Αυτό το καραβάκι δηλαδή που μόλις βγήκε στη θάλασσα να κάνει το πιο μακρύ ταξίδι… Από κει και πέρα, εμείς σαν μουσικοί και σαν σύνολο, θέλουμε κάθε μέρα που περνάει να γινόμαστε καλύτεροι, έτσι ώστε όποιος μας βλέπει ζωντανά να περνάει καλά, να ευχαριστιέται και κυρίως να ακούει κάτι το οποίο δεν θα διαφέρει από το cd.

Λίγα λόγια για τους ακροατές μας;

Να συνεχίσουν να ακούν rooftop fm… Να συνεχίσουν να ακούν μουσική και να αναζητούν «ψαγμένες» κι όμορφες μουσικές… Πάνω από όλα υγεία και αγάπη…